Er det farligt at lave mad i en mikroovn?

Er det farligt at lave mad i en mikroovn? Billede: Lisa

Måske har du hørt, at mikrobølgeovne er sundhedsskadelige og kræftfremkaldende, men er dette overhovedet sandt? Få svaret i denne artikel.

Hvis man skal forstå, hvad en mikrobølgeovn er, er det nødvendigt at forstå, hvad mikrobølger er.

Mikrobølger er elektromagnetiske svingninger, som sætter vand- og fedtmolekyler i bevægelse inde i ovnen. Mikrobølgerne får molekylerne i maden til at vibrere med så stor hastighed, at der frembringes varme.

I dagens Danmark har næsten alle en mikrobølgeovn, og en sådan type ovn gør da også mange ting lettere. Hvis man har rester fra forrige dag, tager det ikke mange minutter at varme disse i en mikrobølgeovn.

Selvom mikrobølgeovnen er populær, har den dog ikke et entydigt godt rygte. Mange har hævdet, at mikrobølger kan føre til uønskede kemiske ændringer i maden, og der hersker generelt en frygt for strålingen fra mikrobølgeovne.

Hvis man spørger eksperterne, er langt de fleste dog enige om, at de forskellige bekymringer er ubegrundede og unødvendige.

De mener nemlig ikke, at mikrobølger er kraftige nok til at forårsage sundhedsskadelige konsekvenser.

Tværtimod mener de ligefrem, at det kan være sundere at spise fødevarer, som er tilberedt i en mikrobølgeovn. Dette hænger sammen med, at der sjældent vil være særligt mange bakterier i mad, som varmes i en mikrobølgeovn, og at langt de fleste vitaminer overlever i en mikrobølgeovn, hvilket de ikke nødvendigvis gør på panden, i gryden eller i en almindelig ovn.

Eksperterne er også enige om, at mennesker ikke kan blive påvirket af strålerne uden for ovnen. Strålerne kan nemlig ikke bevæge sig igennem det lag af metal, som sidder på både glasdøren og ovnen.

Er der så noget negativt at sige om en mikrobølgeovn?

Njoe… Det kan der være. Opvarmningstiden i en mikrobølgeovn er kortere end i en almindelig ovn, og da temperaturen fordeler sig lidt ujævnt i en mikrobølgeovn, skal man være ekstra opmærksom på at varme maden godt igennem for at dræbe bakterierne.

Derfor anbefaler vi, at du giver maden rigeligt i mikrobølgeovnen, og hvis den så bliver meget, meget varm, lader du den bare lige dampe af, inden du går ombord i den.

Tak til FormulaSwiss

Ovenstående artikel er produceret i samarbejde med FormulaSwiss, der forhandler alverdens CBD-produkter.

Tusind tak for hjælpen med artiklen!